Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten, maar vergeet het mooie kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet! Je kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal mogelijk gebruik maken van de verschillende soorten investeringsaftrekfaciliteiten.

In deze blog wil ik stilstaan bij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrek is namelijk voor de zelfstandige zonder personeel (zzp’er), de eenmanszaken en samenwerkingsverbanden zoals V.O.F. (in de inkomstenbelasting) extra voordelig.

Bij een investering in een bedrijfsmiddel van meer dan € 2.300, maar niet meer dan € 57.000 mag je 28% van het investeringsbedrag als kosten opnemen. In de inkomstenbelasting kan bij een winst uit onderneming van € 50.000 je voordeel hiervan tot wel 48% procent van de extra opgenomen kosten oplopen. De besparing bestaat uit een voordeel in Box 1 van 33%, een voordeel op heffingskortingen van 10% en een klein voordeel op zorgverzekeringswet (ZVW). Bij een investering van € 10.000 in 2019 levert dit een extra kostenpost op van 28% van € 10.000 = € 2.800. Een cadeau van de belastingdienst van maar liefst van (0,48 * 2.800) € 1.344.

Dus heb je dit jaar nog geen € 2.300 of meer geïnvesteerd? Wil je in het nieuwe jaar nog een aantal investeringen doen? Investeer dan nog dit jaar en krijg een mooi kerstcadeau van de Belastingdienst. Overweeg je nog in december dit jaar te investeren maar kom je niet aan het bedrag van minimaal € 2.300? Overweeg dan of deze investering kan worden uitgesteld naar het nieuwe jaar. Het moment waarop je investeert is dus belangrijk bij het al dan niet aanspraak kunnen maken op deze interessante aftrek.

Maar opgepast! De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten wel in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Voor sommige bedrijfsmiddelen heb je geen recht op investeringsaftrek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsmiddelen met een investeringsbedrag van minder dan € 450, maar ook op specifieke bedrijfsmiddelen zoals gronden, woonhuizen, personenauto’s en of bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur. Deze lijst is niet limitatief. Neem contact op met onze adviseurs betreffende welke investeringen wel en niet in aanmerking komen.

Het bedrag van de investeringsaftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag gedurende het boekjaar. Zie hieronder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek tabel voor 2019:

Investering

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

niet meer dan € 2.300

€ 0

€ 2.301 t/m € 57.321

28% van het investeringsbedrag

€ 57.322 t/m € 106.150

€ 16.051

€ 106.151 t/m € 318.449

€ 16.051 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 106.150

meer dan € 318.449

€ 0

Maakt je onderneming deel uit van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma? Dan wordt de investeringsaftrek anders berekend. Voor de aftrek wordt dan gekeken naar de totale investering van het samenwerkingsverband en niet naar de investering van de vennoten afzonderlijk. Er zijn veel jurisprudentie en berekeningsmogelijkheden. Laat je hierbij adviseren door de belastingadviseurs van Sanacount.

 

Ertug Kosmaci RB

 

Share This Post:
Alt

Admin

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.


Related Posts