Enkele weken terug werd ik op de HAN uitgenodigd om nieuwe studenten te vertellen wat ze kunnen verwachten als ze kiezen voor de studie die ik in 2017 afgerond heb, Finance & Control. Nu ben ik waarschijnlijk niet het beste voorbeeld wat ze hadden kunnen gebruiken, ik ben namelijk met mijn Master een hele andere kant op gegaan. Zowel de behaalde bachelor en master sluiten allerminst naadloos aan op mijn huidige werkzaamheden bij Sanacount. Aan de andere kant is het voor jongeren goed om te weten dat het leven soms raar loopt, en dat de keuzes die je nu maakt niet bepalend zijn voor hoe de rest van je leven eruit ziet. Het voorbeeld wat ik in mijn presentatie gaf is dat ik destijds voor de Finance & Control richting koos omdat dat de enige richting was waar geen rechten module in zat en dat ik nu dagelijks bezig ben met belastingwetten. Je mag aannemen dat ik destijds mezelf niet had zien zitten waar ik nu ben. Zodoende mijn inspiratie voor deze blog: passie. Want al met al durf ik wel te zeggen dat ik gepassioneerd ben in mijn huidige positie.
 
Als recentelijk afgestudeerde in een tijdperk met eindeloze mogelijkheden is de vraag: “waar ligt je passie?” een veel gestelde. Waar krijg je energie van? Wat vind je nu echt leuk om te doen? De arbeidsmarkt is krap en het is veelal niet moeilijk om een baan te vinden, maar wat wil je nu echt doen? Misschien wel voor jezelf beginnen, er zijn meer ondernemers dan ooit. Hebben zij dan hun passie gevonden? Of anders gewoon switchen als het te standaard wordt, toch? Want je leven lang voor dezelfde baas werken is ook al lang niet meer de standaard.
 
Bij de uitreiking van mijn Master diploma werd er een speech gehouden door iemand uit het bestuur van de faculteit waar ik studeerde. Hij had het hierin ook over passie, en de vragen waar ik het hierboven over had. Zijn stelling was dat passie misschien overschat wordt, maar in ieder geval wordt het veelal verkeerd geïnterpreteerd. Het is leuk om te doen waar je passie voor hebt, maar in werkelijkheid krijg je passie van iets wat je doet! Door tijd en energie te investeren in iets waar je in gelooft, of iets waar je goed in bent, wordt je vanzelf gepassioneerd, niet andersom. De kosten lopen dus voor de baten uit, en je zult moeten investeren voordat je (echt) voldoening haalt uit de vele uren werk die je verzet. De verkeerde volgorde waarin men regelmatig denkt zorgt ervoor dat vragen gesteld worden als “is dit het nu echt?” zonder er met volle overgave voor te gaan.
 
Daarnaast zijn er zaken die passie misschien versterken, maar net zo belangrijk kunnen zijn. Zit je lekker in je vel? Ga je met plezier naar je werk (of zie je er op z’n minst niet tegenop)? Sta je achter het hogere doel van je werkgever of is je onderneming alles wat je ervan wilde maken? Voel je je op je plek op je werk/in je onderneming? Dit zijn praktischere vragen waarmee je aan de slag kunt, en waarmee kunt achterhalen of je op het juiste pad zit, of eens moet overwegen om het roer om te gooien. 
 
Maar wat dan als je alles doet zoals hierboven beschreven, en je nog niet zo voelt als je voor ogen had? Dan is dat een sterk signaal dat je misschien toch een keuze hebt gemaakt voor iets waar je niet zo goed in bent, of minder in gelooft dan je dacht. De koffie staat klaar op kantoor bij Sanacount als je ooit eens wilt sparren over waarom je onderneming niet is wat je zou willen, of over of het ondernemen misschien wel eens iets voor jou zou kunnen zijn!
 
Robert van Doorn - Rapportage Analist
Share This Post:
Alt

Admin

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.


Related Posts