Het is al bijna een jaar geleden sinds mijn start bij Sanacount, waar ik destijds solliciteerde voor een bijbaantje. Als Student aan de Master Supply Chain Management bij de Universiteit van Tilburg was ik op zoek naar een manier wat bij te verdienen. Regelmatig krijg ik nu de vraag, zowel bij Sanacount als op de universiteit, waarom ik dit werk doe, dan wel deze studie heb gekozen? Weet ik niet wat ik wil? Wissel ik steeds van carrière pad? Helemaal niet! Ik zie juist een overvloed aan raakvlakken. Supply Chain Management is namelijk niet alleen logistieke planning (een veelal gemaakte aanname), maar juist ontzettend breed.

De belangrijkste focus is misschien wel het integreren van alle bedrijfsprocessen en beschikbaar maken van informatie waar nodig, ofwel het toepassen van een denkwijze die niet uitsluitend op logistiek toegepast kan worden. Supply Chain Management (SCM) kent geen “one-size fits all” maar is juist een methode die altijd ingezet kan worden. Van immens belang is het integreren van technieken van SCM met de situatie (grootte, markt, klanten, etc.) van het bedrijf. Of je nu praat over een multinational, een startup of een Mkb’er, SCM kan overal van waarde zijn. Dus ook in het vakgebied van administratie en accountancy, waar nog de nodige “dinosauriërs” met klappers en markeerstiften rondlopen is het interessant om te kijken hoe dit vervelende maar noodzakelijke proces simpeler gemaakt kan worden. De uitdaging daarnaast, binnen dienstverlening, is om processen inzichtelijk te maken. Ondanks dat het productieproces van een goed en een dienst hetzelfde is (input – productie – output), is het een stuk moeilijker om concepten als productiviteit en kwaliteit in te schatten. Ook hierin kan integratie en automatisering van waarde zijn.

Maar wat houdt integreren dan precies in? Mijn werkmail ook op mijn telefoon installeren? Niet per se, maar veel moeilijker hoeft het niet te zijn! Vandaag de dag bestaat er een wijde variatie aan slimme oplossingen die menselijke handelingen overbodig maken. Denk bijvoorbeeld aan CTRL by Sanacount, een softwareplatform wat ondernemers direct een beknopt overzicht van hun financiële administratie geeft. Bij het integreren van processen is het belangrijk om te weten welke informatie je als medewerker, eigenaar, leverancier of klant nodig hebt van jouw partners om de juiste beslissing te kunnen maken. De antwoorden zijn er, het probleem is vaak dat men niet weet welke informatie nodig is.

Daarnaast heerst er onwetendheid over hoe innovatieve oplossingen ons het leven makkelijker kunnen maken. Technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig sneller dan we bij kunnen houden, wat maakt dat we vele kansen over het hoofd zien. Waar 10 jaar geleden automatisering, het gebruik van slimme hard- en software om het voeren van uw bedrijf makkelijker en goedkoper te maken, alleen nog voor de grote multinationals was, kan nu ook de Mkb’er hier gebruik van maken. Sterker nog: wie stil staat, loopt achter. Het klinkt misschien allemaal vaktechnisch en daardoor ingewikkeld, maar zij die de tijd nemen om erin te duiken komen erachter dat het vaak makkelijker is dan gedacht. Binnen Sanacount proberen wij dan ook vooraan te staan en altijd op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen die voor ons en onze klanten interessant kunnen zijn.

Als onderdeel van mijn Master ga ik mij de komende maanden verdiepen in het onderwerp van Supply Chain Integration, en specifiek met het plannen van sales en exploitatie (Sales & Operations Planning). Denkt u dat uw bedrijf nog ruimte heeft om te integreren? Nog efficiënter kan werken? Of gewoon toe is aan een frisse blik? Bij ons staat de deur altijd open en de koffie klaar, ik zelf spar in ieder geval graag over dit onderwerp!

Robert van Doorn - Consultant

Share This Post:
Alt

Admin

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.


Related Posts